Vaso Pejanović
Biografija

   
   Vaso Pejanović je rođen 14. juna 1906. godine u Carigradu, Turska. Rano djetinjstvo proveo je u Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj, gdje je u Solunu završio francusku osnovnu školu. Poslije pogibije oca Andrije, prilikom proboja solunskog fronta, porodica Pejanović dolazi u Podgoricu, gdje Vaso završava gimnaziju 1927. godine.
  Studirao je matematiku i fiziku na Filozofskom fakultetu u Beogradu i završio studije u rekordnom roku 1931. godine, sa veoma visokom ocjenom, u klasi čuvenog profesora Mike Petrovića-Alasa. Poslije studija završava Školu rezervnih oficira.
   Radni angažman započeo je 1932. godine u prosvjeti, kao profesor u Gimnaziji u Podgorici, gdje je predavao matematiku i po potrebi fiziku, sve do početka rata 1941. godine. Vaso Pejanović je bio jedan od najistaknutijih intelektualaca u Crnoj Gori između dva rata. Sve četiri godine rata proveo je u ozloglašenim logorima Njemačke, kao pobornik antifašizma.
   Poslije oslobođenja radio je kratko vrijeme u Ministarstvu prosvjete NR Srbije, kao profesor u Zrenjaninu. Na poziv tadašnje vlasti Crne Gore, 1951. godine dolazi u Podgoricu za direktora srednje tehničke škole, gdje ostaje 10 godina. Bio je dugogodišnji član Republičkog savjeta za prosvjetu i udruženje prosvjetnih radnika Crne Gore.
   Za direktora tadašnje Seizmološke stanice Titograd postavljen je 1960. godine, kada je zapravo utemeljena seizmološka služba Crne Gore. Njenom osnivanju, organizaciji i radu dao je nemjerljiv doprinos. Na poziciji direktora ostao je do penzionisanja, 1968. godine. Preminuo je 9. avgusta 1987. godine u Podgorici.
Na slici lijevo je zgrada Seizmološke stanice Titograd, a desno potpisi učesnika misije Ujedinjenih Nacija u posjeti Stanici 5. maja 1962.
 
   
   
 
   
06/01/2016