Seizmička aktivnost na teritoriji Crne Gore
i okruženju u 2012. godini


Na cijeloj teritoriji Crne Gore i u neposrednom okruženju, tokom 2012. godine odvijala se relativno umjerena seizmičnost. U tom periodu na prostoru naše države dogodilo se ukupno 237 zemljotresa sa magnitudom (relativnom jačinom zemljotresa u njegovom žarištu) iznad 2 Rihterove jedinice i sa prostornom distribucijom kao što je to prikazano na karti epicentara na Slici 1.
Početkom godine, tokom februara mjeseca, blago je aktivirano seizmogeno žarište u blizini naselja Spuž, odnosno na oko 10 kilometara zapadno od Podgorice (slike 1 i 2), što je bilo manifestovano sa nekoliko zemljotresa, pri čemu je najsnažniji zemljotres imao Rihterovu magnitudu od 3.9 jedinice. Ovaj zemljotres se dogodio 24. februara u 19:31 i na području Spuža izazvao intenzitet (dejstvo zemljotresa na građevinske objekte i ljude, mjeren dvanasetostepenom skalom intenziteta) izme đu V i VI jedinica Merkalijeve (MCS) skale, dok se na teritoriji Podgorice osjetio sa intenzitetom IV-V jednica iste skale.
Slika 1. Karta epicentara zemljotresa koji su se dogodili u 2012. godini na teritoriji Crne Gore i neposrednom okruženju.

Znatno veća serija zemljotresa, kako po broju, tako i po njihovoj snazi, dogodila se na samo nekoliko kilometara zapadno od Danilovgrada, u periodu od 13. do 21. novembra. Ova serija je započela sa relativno snažnim zemljotresom 13. novembra u 18 minuta poslije ponoći, koji je bio okarakterisan Rihterovom magnitudom od 4.5 jedinice. U istom seizmogenom žairištu, u okviru radijusa od samo nekoliko kilometara, narednog dana je uslijedila cijela serija manjih zemljotresa, da bi se gotovo tačno nakon 24 časa od zemljotresa prethodne noći sa magnitudom 4.5 (odnosno nakon 23 časa i 54 minuta) u toj zoni ponovo dogodio zemljotres jačine 4.5 jedinice Rihterove skale, koji je još jednom uznemirio građane Podgorice, a posebno Danilovgrada.

Opširnije

   
   
 
   
06/01/2016